Το βιομηχανικό στυλ δεν επινοήθηκε από κάποιον σχεδιαστή ούτε εμφανίστηκε σαν αντίδραση σε άλλες τάσεις, αλλά εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και προσπαθώντας να δώσει απάντηση στις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Πολλά εργοστάσια και αποθήκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έκλεισαν τις πόρτες τους τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, λόγω των οικονομικών εξελίξεων και του καταναλωτισμού. Έτσι πολλοί βρήκαν μια εξαιρετική λύση στο πρόβλημα στέγασης χάρη σε αυτούς τους εγκαταλειμμένους χώρους.

Οι νέοι κάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τους κανόνες τις κλασικής διακόσμησης εσωτερικών χώρων σε αυτούς τους μεγάλους και ημιτελείς χώρους. Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να διατηρήσουν και να αναδείξουν τα στοιχεία αυτών των παλιών κτηρίων. Τα περισσότερα έχουν μια ιδιαίτερη όψη, πολύτιμη για την πολιτιστική κληρονομιά των πόλεων. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αυθεντικό στυλ διακόσμησης, ένα που προσφέρει γοητεία ακόμα και στα πιο άχαρα στοιχεία ενός χώρου.
Τη δεκαετία του 2000, το βιομηχανικό στυλ έγινε ακόμα πιο δημοφιλές χάρη στη σύνδεσή του με μια αρχιτεκτονική πρακτική που ήταν ήδη διαδεδομένη: την προσαρμογή και επαναχρησιμοποίηση ιστορικών κτηρίων. Τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου χώρου μας επιτρέπουν να απολαύσουμε άνεση χωρίς να καταστρέψουμε τις ιδιαιτερότητες ενός παλιού σπιτιού, αναδεικνύοντας τα δομικά στοιχεία όπως πέτρινους τοίχους, σωλήνες, και δοκούς με έναν λειτουργικό, απλό και κομψό τρόπο. Φυσικά, το βιομηχανικό στυλ δεν προορίζεται μόνο για τους κατοίκους αυτών των παλιών εργοστασίων, αλλά και για όσους θέλουν μια δημιουργική και μοντέρνα διακόσμηση, που ταυτόχρονα κουβαλά τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής.
Τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού στυλ και πώς να δημιουργήσεις μια τέτοια διακόσμηση
Πώς μπορείς να αποκτήσεις βιομηχανική διακόσμηση στο σπίτι σου; Λάβε υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτού του στυλ και εφάρμοσέ τα στο χώρο που θέλεις να διαμορφώσεις.
Ανάδειξε τα δομικά στοιχεία
Συνήθως η τάση είναι να καλύπτουμε τα τούβλα, τους σωλήνες και άλλα δομικά στοιχεία, αλλά αν σου αρέσει το βιομηχανικό στυλ, τότε ετοιμάσου να τα αναδείξεις και να τα ενσωματώσεις στη διακόσμηση. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσεις ορατούς τους μεταλλικούς σωλήνες, τους τοίχους από τούβλα, τις επιφάνειες από τσιμέντο και ξύλο. Ουσιαστικά, το μέταλλο και τα τούβλα είναι υλικά που ταυτίζονται καλύτερα με αυτό το στυλ, σαν μια υπενθύμιση του αρχικού σκοπού των παλιών εργοστασίων.

Στην αρχή, οι πρωτοπόροι του βιομηχανικού στυλ επέλεξαν την ανάδειξη των δομικών στοιχείων καθαρά για πρακτικούς λόγους, γιατί το να τα κρύψουν θα είχε μεγάλο κόστος. Όμως σήμερα, η ανάγκη έγινε ένα από τα καθοριστικά στοιχεία και κύρια χαρακτηριστικά αυτού του στυλ.
Επίλεξε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χώρο
Αρχικά, η αναπροσαρμογή των βιομηχανικών χώρων έγινε χωρίς την αναδιαμόρφωση του εσωτερικού των κτηρίων με συγκεκριμένο τρόπο. Οι ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι διατηρήθηκαν και οι κάτοικοι ανακάλυψαν ότι μπορούσαν εύκολα να καθορίσουν συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού με έπιπλα, χαλιά, παραβάν και διακοσμητικά χωρίσματα.
Το χαρακτηριστικό του ελεύθερου χώρου είναι ακόμα εμφανές και ορίζει το βιομηχανικό στυλ. Αν θέλεις να εφαρμόσεις μια τέτοια διακόσμηση σε ένα κλασικό διαμέρισμα, προσπάθησε να αναδιαμορφώσεις το χώρο ρίχνοντας τον τοίχο μεταξύ του σαλονιού, της κουζίνας ή/και του χολ. Πρώτα όμως μην ξεχάσεις να λάβεις όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές.
Ανάδειξε τις ιδιαιτερότητες του χώρου
Οποιαδήποτε πρωτότυπη λεπτομέρεια της αρχιτεκτονικής του σπιτιού σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει προσωπικότητα στο χώρο: μην καλύψεις τα τοξωτά παράθυρα με κουρτίνες, άσε εμφανή τα τούβλα των τοίχων, μην καλύψεις με μάρμαρο ή άλλα φινιρίσματα την τσιμεντένια σκάλα, και ούτω καθεξής. Όπου θέλεις να τονίσεις την αρχική αισθητική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φώτα και γεωμετρία για να ελκύσεις την προσοχή στις λεπτομέρειες που θέλεις να αναδείξεις.

Αν πάρουμε για παράδειγμα τα τοξωτά παράθυρα, μπορείς να τραβήξεις την προσοχή στο σχήμα τους χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ιδιαίτερων φωτιστικών στο ταβάνι και με διακοσμητικά με τριγωνικό σχήμα πάνω στο περβάζι.
Επίλεξε φυσικά υλικά
Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, υλικά όπως το ξύλο, ο σίδηρος και το ατσάλι ήταν συχνά παρόντα στην κατασκευή των εργοστασίων. Έτσι και το μοντέρνο βιομηχανικό στυλ στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σου θα βασιστεί ακριβώς σε αυτά τα υλικά. Θα δεις ότι υπάρχει μια ακαταμάχητη αρμονία αντιθέσεων μεταξύ του σιδήρου και του ξύλου, κι ακόμα κι αν το σπίτι σου δεν διαθέτει ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, μπορείς να δημιουργήσεις βιομηχανική διακόσμηση χρησιμοποιώντας έναν δημιουργικό συνδυασμό στοιχείων από αυτά τα δύο υλικά.
Χρησιμοποίησε ουδέτερα χρώματα
Ακολουθώντας την ταυτότητα των δύο καθοριστικών υλικών για αυτό το στυλ, η χρωματική παλέτα κινείται προς τα θερμά ουδέτερα χρώματα, το καφέ, το γκρι-καφέ (taupe), το γκρι, τα μεταλλικά χρώματα (πιο πολύ χάλκινο παρά χρυσό ή ασημί), το κεραμιδί, το λευκό και το μαύρο. Όμως για να δώσεις μια νότα αναζωογόνησης στο χώρο και να του προσφέρεις μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, μπορείς να προσθέσεις λεπτομέρειες σε έντονα χρώματα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου: ανοιχτό μπλε, έντονο πράσινο, δυναμικό κόκκινο ή φωτεινό πορτοκαλί.
Συγκεκριμένα αντικείμενα για το βιομηχανικό στυλ
Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι εύκολο να πετύχεις το βιομηχανικό στυλ σε οποιοδήποτε σπίτι, αρκεί να ακολουθήσεις τους βασικούς κανόνες. Όμως εμφανίζεται μια μικρή δυσκολία όταν το διαμέρισμά σου φαίνεται άψογο: δεν έχει εμφανή τούβλα στους τοίχους και όλοι οι σωλήνες είναι καλά κρυμμένοι. Τι γίνεται τώρα; Πώς μπορείς να πετύχεις μια βιομηχανική διακόσμηση;

Εδώ είναι απάντηση: με έπιπλα που έχουν ξύλο, σίδηρο, ατσάλι και έναν δυναμικό, ημιτελή σχεδιασμό. Μπορείς εύκολα να τον αναγνωρίσεις από τα υλικά, την έλλειψη στολισμού και τις ίσως περίεργες λεπτομέρειες που θυμίζουν τις εφευρέσεις του 19ου αιώνα: γρανάζια, ράφια με συγκολλημένες μεταλλικές ενώσεις, πόδια καρέκλας που μοιάζουν με αλυσίδες, μπουφέδες και ντουλάπια τύπου παλιού φαρμακείου.
Αντιπροσωπευτικά έπιπλα
Το μεταλλικό χρηματοκιβώτιο
Σχεδόν πανταχού παρόν στις ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle από τον 19ο αιώνα, το χρηματοκιβώτιο αντιπροσωπεύει μια περίοδο σκληρού οικονομικού ανταγωνισμού. Χωρίς χρηματοκιβώτιο, καμία εταιρεία δεν μπορούσε να θωρακίσει τις πατέντες για τις νέες εφευρέσεις, χρήματα ή πολύτιμα έγγραφα που ήταν απαραίτητα για την επιβίωσή της. Το χρηματοκιβώτιο ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα στη Βιομηχανική Επανάσταση και παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο του βιομηχανικού στυλ, ακόμα και σήμερα. Φυσικά, η διαφορά είναι ότι τώρα έχει κυρίως διακοσμητικό σκοπό.
Τα επιτραπέζια ρολόγια ή ρολόγια τοίχου
Σε μια εποχή που το να είναι κανείς στην ώρα του ήταν πολύ σημαντικό, τα ρολόγια έπαιζαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση οποιουδήποτε σπιτιού ή στη διαρρύθμιση οποιουδήποτε εργοστασίου. Μπορείς να βρεις διάφορα μοντέλα ρολογιών αντιπροσωπευτικά της περιόδου της Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά η πιο εύκολη επιλογή είναι να βρεις ρολόγια από σίδηρο και γυαλί, με ρωμαϊκούς αριθμούς ή φινίρισμα αντίκας.
Η λάμπα Dugdill
Ο John Dugdill ήταν ένας Βρετανός μηχανικός ηλεκτρικών συστημάτων που εφηύρε μια λάμπα με περιστρεφόμενο σχεδιασμό το 1906. Η λάμπα είχε ρυθμιζόμενο μπράτσο φτιαγμένο από σωλήνα που μπορούσε να ρυθμιστεί σε πολλές θέσεις. Σήμερα μπορείς να βρεις πολλά μοντέλα λάμπας φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, ιδανικά για μια βιομηχανική διακόσμηση.
Μεταλλικές καρέκλες με καμπυλωτά πόδια
Εύκολες στην αποθήκευση και πολύ ελαφριές, οι καρέκλες με καμπυλωτά μεταλλικά πόδια έχουν γίνει αντιπροσωπευτικά στοιχεία της μετα-βιομηχανικής περιόδου. Ήταν συχνά παρούσες στη διακόσμηση των καφέ και μπαλκονιών στη Γαλλική Ριβιέρα. Είναι ιδανικές για χρήση σε μια κουζίνα με βιομηχανικό στυλ.
Το στυλ steampunk, ένα βιομηχανικό design με γοτθική κομψότητα
Το στυλ steampunk ορίζεται ως βιομηχανικό στυλ σε συνδυασμό με γοτθικά στοιχεία. Έχει μια μοναδική κομψότητα που δημιουργήθηκε χάρη στις χρωματικές παλέτες που επικεντρώνονται σε τόνους του μεταλλικού χαλκού και μπρούντζου, σε αποχρώσεις του σκούρου μπλε, και σε κομψές υφές του δέρματος και του βελούδου. Το σκούρο ξύλο είναι χαρακτηριστικό για αυτό το στυλ διακόσμησης εσωτερικών χώρων, όπως οι λεπτομέρειες που μας θυμίζουν τις εφευρέσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Για παράδειγμα, ένα σαλόνι σε στυλ steampunk συνδυάζει ορατά δομικά στοιχεία, όπως ο τοίχος από τούβλα, με έπιπλα με φινίρισμα αντίκας, καθώς και με ημιτελή μεταλλικά διακοσμητικά. Μπορείς να προσθέσεις vintage μαξιλάρια σε μια τέτοια διακόσμηση, με μοτίβα που δείχνουν έναν παλιό χάρτη, ή ακόμα και ένα μπαρ με μπουκάλια σε στρογγυλό σχήμα, σαν τη Γη.
Προτάσεις για βιομηχανική διαρρύθμιση
Ένα σαλόνι σε βιομηχανικό στυλ
- Αν θέλεις να διαμορφώσεις το σαλόνι σου σε βιομηχανικό στυλ και ζεις σε ένα κλασικό διαμέρισμα, το πιο εύκολο είναι να δημιουργήσεις την όψη του ημιτελούς χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μια ταπετσαρία σε σχέδιο κόκκινου ή λευκού τούβλου. Για το πάτωμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλαστικοποιημένο παρκέ που να θυμίζει τσιμέντο ή ξύλο.
- Εγκατάστησε φωτιστικά με σχεδιασμό που συνδυάζει στοιχεία όπως οι σωλήνες με άλλα όπως σκοινί ή αλυσίδες.
- Διάλεξε έπιπλα με απλές, ίσιες γραμμές, χωρίς στολίδια, σε ουδέτερα χρώματα. Μπορείς να επιλέξεις μια χρωματική παλέτα βασισμένη σε αποχρώσεις του γκρι και του καφέ και να αφαιρέσεις τα διακοσμητικά στα παράθυρα (αν η θέα το επιτρέπει).

Ένα υπνοδωμάτιο σε βιομηχανικό στυλ
- Για ένα υπνοδωμάτιο σε βιομηχανικό στυλ, προτείνουμε είτε ένα κρεβάτι με μεταλλικές μπάρες ή ένα σε ξύλινο πλαίσιο με ημιτελή όψη, όσο πιο χαμηλό γίνεται.
- Απόφυγε ταπετσαρίες με έντονα χρώματα και διάλεξε ουδέτερες αποχρώσεις.
- Πρόσθεσε μια λακαρισμένη συρταριέρα Mindi από ξύλο και σίδηρο για αποθήκευση, αντί για ένα πιο κλασικό έπιπλο. Τοποθέτησε δίπλα στο κρεβάτι ένα ή δύο μεταλλικά κομοδίνα με ροδάκια. Μπορείς να διακοσμήσεις τους τοίχους με σετ ασπρόμαυρων φωτογραφιών.
- Η λάμπα στο κομοδίνο μπορεί να έχει βιομηχανικό σχεδιασμό, με ρυθμιζόμενο μπράτσο τύπου Dugdill. Το σωστό χαλί είναι μονόχρωμο, χωρίς μοτίβα, σε απόχρωση που να δημιουργεί αντίθεση με το πάτωμα.

Μια κουζίνα σε βιομηχανικό στυλ
- Μια κουζίνα σε βιομηχανικό στυλ χαρακτηρίζεται από ντουλάπια είτε ανοιχτά είτε με γυάλινες πόρτες, τα ράφια με μεταλλικούς σωλήνες και τα κατσαρολικά που κρέμονται από τον τοίχο.
- Ένα ξύλινο τραπέζι και καρέκλες με καμπυλωτά πόδια ή με κατασκευή που συνδυάζει ξύλο και μέταλλο είναι η καλύτερη επιλογή.
- Πρόσθεσε αρκετό φως με φωτιστικά με λαμπτήρες Edison και πρόσθεσε λίγη φρεσκάδα στη διακόσμηση με μερικά φυτά σε γλάστρες.
- Ένα πετυχημένο αποτέλεσμα θα έχεις κι αν προσθέσεις σκαμπό μπαρ, έναν μαυροπίνακα για τον τοίχο ή αντικείμενα που έχουν διαφορετικές υφές, όπως ξύλο ή δέρμα. Παίξε με τα ουδέτερα χρώματα, προσπάθησε να εισάγεις όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως και απόφυγε αντικείμενα που έχουν πολύ στολισμό.
Εξαιρετικά εύκολο να εφαρμοστεί σε μικρούς χώρους, το βιομηχανικό στυλ είναι κατάλληλη επιλογή για οποιαδήποτε οικονομική δυνατότητα. Αρκεί να επικεντρωθείς στα φυσικά υλικά και στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του χώρου και θα μπορέσεις να δημιουργήσεις μια βιομηχανική ατμόσφαιρα μόνο με λίγα έπιπλα.
Το στυλ αυτό δεν έχει δυσκολίες στο ταίριασμα χάρη στην προτίμηση των ουδέτερων χρωμάτων, αλλά δεν σε περιορίζει. Σου προσφέρει τη δυνατότητα να προσθέσεις τα αγαπημένα σου χρώματα σαν λεπτομέρειες για αντίθεση μέσα στη διακόσμηση. Σε μια τέτοια διαρρύθμιση ταιριάζουν τόσο τα έπιπλα με μηχανική όψη όσο και τα απλά, καθώς και εκείνα που δεν έχουν πολλές διακοσμητικές λεπτομέρειες, σε ουδέτερα χρώματα (λευκό, μαύρο, καφέ, γκρι).
Αν θέλεις να ανακαινίσεις ένα μοντέρνο, μινιμαλιστικό ή ρουστίκ δωμάτιο και να του δώσεις μια βιομηχανική όψη, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις μερικά από τα συγκεκριμένα έπιπλα για αυτό το στυλ στη διακόσμηση. Μπορείς επίσης να βρεις έμπνευση από τα χαρακτηριστικά του στυλ αυτού όταν θα διαλέγεις τη χρωματική παλέτα. Δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες αλλαγές κι αυτό κάνει το βιομηχανικό στυλ πολύ κομψό, προσιτό και δημοφιλές.