Γιατί να χρειαζόμαστε ένα άρθρο για το φωτισμό του υπνοδωματίου, δηλαδή ένα δωμάτιο για τον ύπνο, όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο σκοτάδι; Γιατί το υπνοδωμάτιο δεν είναι μόνο το δωμάτιο όπου κοιμόμαστε: είναι και ο χώρος όπου ξυπνάμε και υποδεχόμαστε τη νέα μέρα. Είναι το δωμάτιο όπου χαλαρώνουμε, όπου περνάμε ιδιωτικές στιγμές, όπου διαβάζουμε λίγες σελίδες πριν κοιμηθούμε και όπου διαλέγουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε.
Τα φώτα στο υπνοδωμάτιο πρέπει να εκπληρώνουν αρκετές λειτουργίες και, την ίδια στιγμή, να αναδεικνύουν τη διακόσμηση και να συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά του χώρου. Δεν είναι τόσο εύκολο να διαλέξεις τα σωστά φωτιστικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό να περιορίσεις τον εαυτό σου σε έναν πολυέλαιο και δύο λάμπες για να φωτίσεις μια μοντέρνα διακόσμηση.
Για αυτό το λόγο, ετοιμάσαμε ένα άρθρο με ιδέες για το φωτισμό στο υπνοδωμάτιο. Στις παραγράφους που ακολουθούν, θα μάθεις πώς να συνδυάζεις το φως εργασίας, το διάχυτο φως και το φως έμφασης, πώς να διαλέξεις λαμπτήρες και άλλα χρήσιμα τρικ που καλό είναι να έχεις υπόψη όταν οργανώνεις το φωτισμό του υπνοδωματίου σου.
Πώς να διαρρυθμίσεις τα φώτα στο υπνοδωμάτιο
Όπως και σε κάθε άλλο δωμάτιο, το υπνοδωμάτιο πρέπει να έχει τρεις τύπους φωτισμού: διάχυτο, εργασίας και έμφασης. Η δυσκολία έγκειται στην ισορροπημένη διαρρύθμισή τους, έτσι ώστε να δημιουργήσεις τη σωστή ατμόσφαιρα για κάθε δραστηριότητα με το πάτημα ενός διακόπτη.
Ξεκίνα με τον διάχυτο φωτισμό (γενικό). Θα πρέπει να σου παρέχει αρκετό φως για να κάνεις διάφορες δραστηριότητες (να φτιάχνεις το κρεβάτι ή να φροντίζεις τον εαυτό σου). Μπορείς να το πετύχεις είτε από φυσικές ή τεχνητές πηγές φωτισμού.
Επομένως, τα παράθυρα του υπνοδωματίου πρέπει να διακοσμούνται τόσο με διαφανείς κουρτίνες που αφήνουν το φυσικό φως να μπει στο δωμάτιο, όσο και πιο χοντρές κουρτίνες, που μπλοκάρουν τις αχτίδες του ήλιου όταν θέλεις μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, ιδανική για ξεκούραση. Το φωτιστικό οροφής του υπνοδωματίου είναι η κύρια πηγή τεχνητού διάχυτου φωτισμού. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη λάμπα οροφής με έναν πολυέλαιο ή φωτιστικό οροφής, αλλά δώσε προσοχή στο μάκρος του καλωδίου: δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλό γιατί θα σε μπερδεύει όταν θα αλλάζεις τα σεντόνια.
Ο φωτισμός εργασίας στο υπνοδωμάτιο πρέπει να επιλεχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επιτρέπει πολλαπλές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Ίσως κάποιος θέλει να κοιμηθεί και κάποιος άλλος θέλει να διαβάσει – σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία λάμπα σε κάθε πλευρά του κρεβατιού ή/και ένα φωτιστικό δαπέδου κοντά στην καρέκλα ανάγνωσης.

Μιας και μιλάμε για λάμπες για το υπνοδωμάτιο, φρόντισε να διαλέξεις εκείνες με αμπαζούρ σε ανοιχτό χρώμα, αν σου αρέσει να διαβάζεις στο κρεβάτι. Μια σκούρα απόχρωση, γκρι ή μαύρο, μπορεί να έχει ιδιαίτερο αισθητικό αντίκτυπο στο δωμάτιο, αλλά δεν σου προσφέρει το κατάλληλο φως για διάβασμα.
Σε γενικές γραμμές, ο φωτισμός έμφασης αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου ή έργα τέχνης. Στο υπνοδωμάτιο, προσφέρει τη δημιουργία μιας οικείας ατμόσφαιρας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σποτάκια ή λωρίδες LED για να ολοκληρώσεις το σχέδιο φωτισμού με πηγές απαλού φωτισμού, που συνεισφέρουν στην εύκολη μετάβαση προς μια κατάσταση χαλάρωσης.
Πώς να επιλέξεις λαμπτήρες για το υπνοδωμάτιο
Το ψυχρό ή ουδέτερο φως δεν είναι το πιο κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο, καθώς σταματάει την παραγωγή μελατονίνης και σε κρατάει σε ενεργή κατάσταση. Ψάξε λαμπτήρες LED με θερμό φως, έως 3000 βαθμών Κέλβιν. Οι πιο αποτελεσματικοί είναι οι λαμπτήρες LED με ρυθμιζόμενη ένταση και θερμοκρασία χρώματος, καθώς σου προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στο να δημιουργήσεις την επιθυμητή ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο.
Ιδέες φωτισμού για ένα μοντέρνο υπνοδωμάτιο
- Μπορείς να κάνεις το δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο με τη βοήθεια φωτιστικών τοποθετημένων σε διάφορες περιοχές (στο ταβάνι, στις γωνίες του δωματίου, κοντά στο κρεβάτι, στην άκρη του ταβανιού). Με αυτό τον τρόπο θα εξισορροπήσεις την ατμόσφαιρα και ο χώρος θα αποκτήσεις βάθος.
- Αντί για λάμπες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλίκες ή ακόμα και φωτιστικά οροφής αρκετά μακριά (40-50 εκ.), αρκεί να προσέχεις τις κινήσεις σου.
- Αν συνηθίζεις να διαβάζεις κάθε βράδυ, μια λάμπα γραφείου με ρυθμιζόμενο βραχίονα μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη από μια παραδοσιακή λάμπα με αμπαζούρ.
Ό,τι σχέδιο φωτισμού κι αν διαλέξεις για το υπνοδωμάτιο, απόφυγε να τοποθετήσεις μια μεμονωμένη πηγή φωτισμού στο κέντρο της οροφής. Θα ισοπεδώσει την όψη του δωματίου και δεν θα σου προσφέρει ευελιξία όταν θα θέλεις να δημιουργήσεις την επιθυμητή ατμόσφαιρα. Επιπλέον, δεν σου προσφέρει αρκετό έλεγχο στον φωτισμό του δωματίου.