Στη διαρρύθμιση κάθε σαλονιού, κουζίνας ή τραπεζαρίας υπάρχει ένα στοιχείο που δεν θα λείπει ποτέ. Είναι το τραπέζι, ένα λειτουργικό έπιπλο, που όμως ταυτόχρονα παίζει ρόλο και στην αισθητική, ειδικά για τους λάτρεις της διακόσμησης εσωτερικών χώρων.
Είτε μιλάμε για ένα απλό τραπέζι μέσης ή το επίκεντρο της κουζίνας σου, το design ενός τραπεζιού δεν χρειάζεται πάντα να είναι απλό. Υπάρχουν πολλά μοντέλα πέρα από τον απλό πάγκο τοποθετημένο πάνω σε τέσσερα πόδια.
Καθώς μπορεί να μην είναι πολύ βολικό να στριμώχνεις τις καρέκλες στα κενά ανάμεσα στα πόδια του τραπεζιού και πολλές φορές δεν υπάρχει αρκετός χώρος, ο Eero Saarinen σχεδίασε το τραπέζι Tulip, ένα στρογγυλό τραπέζι κατάλληλο για κάθε δωμάτιο.
Ποιος σχεδίασε το τραπέζι Tulip
Το τραπέζι Tulip σχεδιάστηκε από τον διάσημο designer Eero Saarinen. Γεννήθηκε στη Φινλανδία το 1910 σε μια οικογένεια γεμάτη δημιουργικούς ανθρώπους. Ο πατέρας του ήταν διάσημος αρχιτέκτονας, ο Eliel Saarinen, ενώ η μητέρα του, Loja Saarinen, ήταν σχεδιάστρια υφασμάτων.
Η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ‘20, και ο Eero σταδιακά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έγινε διάσημος designer και αρχιτέκτονας, τα έργα του οποίου μελετώνται ακόμα και σήμερα.
Σπούδασε γλυπτική στο Παρίσι στην Académie de la Grande Chaumière, και στη συνέχεια φοίτησε στο Yale School of Architecture, αποφοιτώντας το 1934. Μετά από μια περίοδο ταξιδιών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Eero επέστρεψε στο Michigan, όπου ξεκίνησε να εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο του πατέρα του.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε τον Charles Eames, έναν νεαρό αρχιτέκτονα, και μαζί συμμετείχαν και κέρδισαν στον διαγωνισμό Organic Design in Home Furnishings (Οργανικό Design στα Έπιπλα Σπιτιού), που οργανώθηκε από το Museum of Modern Art (MoMA) το 1940.
Ο Eero Saarinen ξεχώρισε αμέσως από το προϊοντικό σχέδιο που παρουσίασε. Σύμφωνα με το Architectural Digest, πιστεύει ότι το design των επίπλων πρέπει να είναι “κλασικό, με την έννοιά του να ανταποκρίνεται σε μια συχνά επαναλαμβανόμενη ανάγκη”.
Ο Eero βασίστηκε σε αυτό όταν ξεκίνησε να δημιουργεί έπιπλα για την Knoll, την εταιρεία που ακόμα και σήμερα παράγει το διάσημο τραπέζι Tulip. “Ήθελα να ξεκαθαρίσω το μπέρδεμα με τα πόδια,” δήλωσε.
Ο Eero Saarinen δεν δημιούργησε μόνο έπιπλα, αλλά συνέχισε την καριέρα του ως αρχιτέκτονας. Έχει εργαστεί σε πολλά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των κτηρίων του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης. Δημιούργησε και το σχέδιο για το Gateway Arch στο St. Louis, το ψηλότερο μνημείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πότε δημιουργήθηκε το τραπέζι Tulip
Μετά τη νίκη στο διαγωνισμό του ΜοΜΑ το 1940, το project της καρέκλας Tulip αναπτύχθηκε από τον Eero και το 1956 δημιούργησε και το τραπέζι Tulip για την εταιρία Knoll. Τόσο οι καρέκλες όσο και το τραπέζι Tulip δημιουργήθηκαν για να βελτιώσουν την άνεση και τη λειτουργικότητα των τραπεζιών.
Έτσι, αντί για μια βάση με τέσσερα πόδια, ο σχεδιαστής έφτιαξε τη βάση σε στυλ βάθρου, με μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευχάριστη εμφάνιση. Λόγω του σχήματος, τόσο το τραπέζι όσο και η καρέκλα ονομάστηκαν Tulip (τουλίπα), καθώς θύμιζαν το σχήμα του λουλουδιού.
Το τραπέζι Tulip σχεδιάστηκε από τον Eero Saarinen τόσο σαν τραπέζι τραπεζαρίας όσο και για το σαλόνι, καθώς το έργο μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες διαστάσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εκδοχές με διαφορετικά υλικά.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τραπεζιού
Το τραπέζι Tulip σχεδιάστηκε για να προσφέρει περισσότερη άνεση, χωρίς την παρουσία των ποδιών που είναι άβολα τόσο σε αισθητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το 1956, το πρωτότυπο ήταν φτιαγμένο από αλουμίνιο με επίστρωση προστασίας από Rilsan, ένα ειδικό πολυμερές.
Σήμερα, ο ίδιος τύπος αλουμινίου χρησιμοποιείται για τη βάση, αλλά μπορεί να είναι και διαφορετική. Τόσο το μάρμαρο όσο και άλλα υλικά καλύπτονται με το ειδικό πολυμερές, το οποίο τα προστατεύει από γρατζουνιές στην επιφάνειά τους.
Το τραπέζι Tulip παραμένει εμβληματικό παράδειγμα του design των δεκαετιών ‘50-’60, καθώς αποτελεί ιδανικό έπιπλο για το μοντέρνο στυλ. Τόσο το σχήμα όσο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται βοηθούν στη διαμόρφωση ενός απλού δωματίου, κάνοντάς το ταυτόχρονα και εντυπωσιακό.